PRIVATE RESIDENCE

While creating an amenity-rich “lifetime house” for a family of three, the Ames residence also tackles the most challenging problem in sustainability: the deep green retrofit of a detached single family home in an urban setting. To meet the rigorous PHIUS building efficiency standard, the building was record with a continuous 4’’ layer of inflammable insulation and a gable roof was flattened out to receive electricity-generating photovoltaic cells, triggering a torrent of adverse regulations. Most dramatic of all, the gingerbread Victorian cottage was transformed into a modern townhome.

Client: Private

Year: 2019

Certification: Passive House Goal

North Elevation_Vertical Joints_Plain Bay_No Striping_Zinc Banding.jpg
Screen+Shot+2018-02-16+at+2.04.36+PM+copy.jpg
Ames Residence_1_Cropped.jpeg